Europa ndodhet nën alarm për shkak të variantit Delta të koronavirusit. Ja arsyeja

Europa ndodhet nën alarm për shkak të variantit Delta të koronavirusit, veçanërisht për shpërthimet që rriten gjatë pushimeve dhe mes tifozëve.

Një qarkore e Ministrisë së Shëndetësisë italiane paralajmëron që autoritetet shëndetësore finlandeze raportojnë raste të shumta të Covid-19 midis rreth 4 mijë e 500 tifozëve të UEFA Euro 2020 që kthehen nga ndeshjet në Rusi.

Pjesa më e madhe e kthimit në Finlandë u zhvillua midis 21 dhe 25 qershorit 2021. Që nga 1 korriku 2021, 481 raste të konfirmuara janë raportuar midis udhëtarëve që kthehen nga ndeshjet në Shën Petersburg dhe 165 raste dytësore. Analiza e mostrave të marra nga rastet e tifozëve pozitivë konfirmoi praninë e variantit Delta në të gjitha rastet e sekuencuara deri më tani.

Autoritetet holandeze raportojnë një rritje të konsiderueshme të rasteve midis studentëve që kthehen nga Palma de Mallorca (Spanjë) dhe Algarve (Portugali). Të gjithë kanë raportuar pjesëmarrje në aktivitete si koncerte dhe festa.

Në Evropë, 70% e infeksioneve të reja SARS-CoV-2 do të vijnë për shkak të variantit delta (B.1.617.2) deri në fillim të gushtit dhe 90% deri në fund të gushtit. Çdo lehtësim i masave gjatë muajve të verës “pa një rritje të njëkohshme në nivelet e vaksinave të plota në popullatë, mund të çojë në një rritje të papritur dhe të konsiderueshme të rasteve Covid-19 në të gjitha grupmoshat, veçanërisht nën moshën 50 vjeç, me një rritje shoqëruese të shtrimeve në spital dhe vdekjeve ”, thuhet në dokumentin e ministrisë të nënshkruar nga drejtori i parandalimit të Ministrisë së Shëndetësisë italiane Gianni Rezza, i cili fton njerëzit të vaksinohen.

Ministri i Shëndetësisë italiane Roberto Speranza nuk e fsheh shqetësimin e tij për rrezikun e infeksioneve të reja: “Do të jetë një ditë e jashtëzakonshme për sportin italian. Kampionatet evropiane të futbollit dhe turneu Wimbledon me lojtarët e mëdhenj “azzurri” kanë mbaruar. Është një gëzim i madh pas muajsh të tmerrshëm. Edhe në këto momente të krenarisë kombëtare ne kurrë nuk harrojmë se “loja” jonë për të mposhtur Covid nuk është fituar ende. Ne mbështesim kampionët tanë me përgjegjësi, duke kujtuar rregullat e distancimit dhe përdorimin e maskave si duhet”.