Pse nuk jemi gjithmonë të lumtur?

Unë kam menduar shpesh se si do të ishte jeta ime nëse papritmas fitoja një llotari me miliona lekë më shumë se sa mund të shpenzoja ndonjëherë. Unë nuk do të fitojë sepse nuk luaj, por natyrisht shumica e ëndrrave të njerëzve nuk vijnë kurrë të vërteta. Kjo nuk është një gjë fort e keqe. Sa është e vështirë për t’u besuar, aq edhe ndodh në realitet. Fituesit e llotarive zakonisht nuk janë më të lumtur se sa kanë qenë para se të fitonin. Kjo nuk i referohet të paktën një apo dy ditëve pasi fitojnë, sepse ekzaltimi është i pranueshëm, por një vit apo dy më vonë shumica e njerëzve janë përshtatur me normalitetin e tyre të ri. Ata mund të ngasin një makinë më të bukur, por mendja e tyre është e përqendruar në faktin se ata janë ende të ngecur në trafik, si të gjithë ne.

Sipas Thrive Global, të gjithë ne kemi ëndrra, por e vërteta e trishtë është se edhe kur realizohen ëndrrat tona, ne rrallë përfundojmë më të lumtur sesa ishim më parë. Së bashku me pasurinë, adhurimi universal dhe fama janë disa prej ëndrrave më të zakonshme të njerëzve në mbarë botën, por ju duhet vetëm të reflektoni në jetën e trazuar dhe në divorcet e përsëritura të personave të famshëm për të kuptuar sa të lumtur jeni si persona të panjohur. Sukseset e reja sjellin sfida të reja.

Image

Pse evolucioni ka luajtur me këtë mashtrim, duke na dhënë ëndrra që ofrojnë lumturi të përjetshme? Por, pastaj dështimi për të ofruar mallrat emocionale kur të arrijmë qëllimet tona? Përgjigja brutale për këtë pyetje është se evolucioni nuk ka rëndësi nëse jemi të lumtur, për sa kohë që ne jemi të suksesshëm e riprodhues. Lumturia është një mjet që evolucioni përdor për të na nxitur të bëjmë atë që është në interesin më të mirë të gjeneve tona. Nëse jemi të aftë të përjetojmë lumturi të qëndrueshme, evolucioni do të humbte një nga mjetet më të mira.

Sot shohim një model të ngjashëm kur shqyrtojmë efektet e lumturisë në suksesin e karrierës. Njerëzit me të vërtetë të lumtur kanë arritur majat e larta. Siç tha Ted Turner, “Ju kurrë nuk do të gjeni një super kërkues që nuk është i motivuar të paktën pjesërisht nga një ndjenjë e pasigurisë”. Të dhënat pajtohen; njerëzit e moderuar e të lumtur vazhdojnë të fitojnë më shumë para më vonë se sa njerëzit e trishtuar ose shumë të lumtur.

Image

Disa gëzime janë të mira për sukses, pasi tërheqin njerëzit për ju dhe ju bën më bindës, por lumturia e madhe është një fatkeqësi financiare. Kjo është arsyeja pse evolucioni na krijoi që të jemi të kënaqur në mënyrë të arsyeshme me momente të rastësishme të përtacisë që shpejt zbehen kur kthehemi në lumturinë tonë bazë. Pika kryesore këtu është se lumturia nuk është një fund në vetvete. Evolucioni shpesh sakrifikon lumturinë tonë në shërbim të qëllimeve të tjera; ata që nuk mund të ndiejnë dhimbje dhe dëshpërim janë të kufizuar në aftësinë e tyre për të mësuar për të shmangur njerëzit, situatat dhe idetë e këqija. Në të vërtetë, emocionet negative janë po aq të rëndësishme sa ato pozitive (ndoshta edhe më shumë), meqë kostot e planeve të shtrembëruara mund të jenë më të mëdha se përfitimet e suksesit. Shumë profesionistë do të besonit se arritja e lumturisë maksimale ose të përhershme duhet të jetë qëllimi juaj, por një perspektivë evolucionare sqaron se një synim i tillë nuk është as i arritshëm as i dëshirueshëm.