Poloni/ Mijëra njerëz marrin pjesë në marshimin e Krenarisë së Varshavës

Mijëra persona marshuan përmes Varshavës qendrore të Shtunën në një “paradë barazie”, midis asaj që aktivistët thonë se ka qenë një valë në rritje e homofobisë në Poloni në vitet e fundit.

Të drejtat LGBT janë bërë një pjesë qendrore e një lufte më të gjerë në vend midis liberalëve, të cilët theksojnë nevojën për një shoqëri më tolerante dhe gjithëpërfshirëse, dhe konservatorëve fetarë, të cilët denoncojnë atë që ata thonë se është një përpjekje për të përmbysur vlerat tradicionale në kombin ku mbizotëron feja katolike.

Me mijëra flamuj me ngjyra të ylberit, marshuesit u mblodhën jashtë Pallatit të lartë të Kulturës dhe Shkencës neo-Gotike në Varshavën qendrore, ndërsa një DJ luante muzikë nga një skenë përpara fillimit të marshit.

“Parada e barazisë është një festë e njerëzve LGBT dhe të gjithë atyre që duhet të luftojnë për të drejtat e tyre,” tha 22-vjeçari punonjës i restorantit Sylëester Cimochoëski.

“Homofobia është një problem i madh në Poloni … ka shumë njerëz që nuk mund ta përballojnë atë, ata vrasin veten. Situata e personave LGBT në Poloni është tragjike dhe kjo është arsyeja pse unë jam këtu – për t’i mbështetur ata “.

Politikanët dhe klerikët janë akuzuar për nxitje të homofobisë në Poloni. Disa konservatorë thonë se nuk kanë asgjë kundër personave homoseksualë por kundërshtojnë atë që ata e quajnë “ideologji LGBT”.

Ndërkohë, në Hungari qeveria nacionaliste e Viktor Orban, e cila është aleate me partinë qeverisëse të Polonisë Ligji dhe Drejtësia (PiS), ka prezantuar një ligj që ndalon “shfaqjen dhe promovimin e homoseksualitetit” midis moshave nën 18 vjeç.

“Po bëhet gjithnjë e më e vështirë … por në të njëjtën kohë ka gjithnjë e më shumë rezistencë”, tha Marta Borkoëska, një këshilltare biznesi 37-vjeçare, duke iu referuar situatës së njerëzve LGBT në Evropën Qendrore dhe Lindore.

E pyetur se çfarë do t’u thoshte njerëzve që janë kundër marshimit, ajo u përgjigj: “Unë do tu thoja,” mos kini frikë “./ The Guardian