Pse japonezët hanë ulur në dysheme?

Zbuloni se cilat zakone zgjasin jetën…

Zonat blu i quajmë rajonet në botë ku jetojnë më së shumti njëqindvjeçarët.

Dhe jo vetëm jetëgjatësia mesatare e banorëve të tyre është e lartë, por në këto pjesë të planetit janë shumë të pakta rastet e sëmundjeve që janë shkaktarët kryesorë të vdekjeve në vendet e tjera, si sëmundjet e zemrës, demenca dhe kanceri.

Të gjithë duan të dinë sekretin e jetëgjatësisë së njerëzve nga zonat blu. Ajo që dihet është se kujdesen shumë për parandalimin, nuk presin të zhvillohet sëmundja, por kujdesen që të mos ndodhë.

Ata hanë shëndetshëm, mbajnë marrëdhënie të ngushta në komunitetet e tyre dhe vazhdojnë përpara.

Një zonë e kaltër ka një praktikë shumë specifike të lashtë, por të thjeshtë që i mban banorët e saj të shëndetshëm gjatë gjithë jetës së tyre.

Okinawanët në Japoni pothuajse gjithmonë ulen në dysheme, pavarësisht nëse janë duke lexuar, duke shijuar shoqërimin me të dashurit apo edhe duke ngrënë!

Por çfarë lidhje ka ulja në dysheme me shëndetin dhe vitalitetin e tyre?

Është shumë e thjeshtë dhe gjithçka shpjegohet në faqen e internetit kushtuar banorëve të zonave blu dhe zakoneve të tyre të jetës.

Ndërsa banorët e Okinawanit ulen pothuajse vazhdimisht në dysheme, ata gjithashtu detyrohen të ngrihen shpesh, shumë më tepër se në shumë pjesë të tjera të botës.

“Në këtë mënyrë ata ushtrojnë këmbët, shpinën dhe barkun duke u ulur dhe duke u ngritur gjatë gjithë ditës.

Ulja në dysheme gjithashtu përmirëson qëndrimin dhe rrit forcën e përgjithshme, fleksibilitetin dhe lëvizshmërinë”, thuhet në shpjegimin në këtë faqe.

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se ky lloj ushtrimi dhe aktivitetet e përditshme mund t’ju ndihmojnë të jetoni më gjatë.

Sipas një studimi popullor nga European Journal of Preventive Cardiology, pamundësia për të qëndruar më gjatë ose për t’u ulur në dysheme lidhet në fakt me një jetëgjatësi më të shkurtër.