Zgjidhet misteri pas 46 vitesh, çfarë e shkaktoi shpërthimin e 4 mijë minave

Është zgjidhur pas 46 vitesh misteri i shpërthimit të 4 mijë minave në brigjet e Vietnamit në gusht të vitit 1972, në mes të luftës, njw shpërthim i shkaktuar nga një stuhi diellore më e forta e ndodhur ndonjëherë.

Madje edhe më e fuqishme se ajo e vitit 1859 e cila tronditi një qytezë amerikane të Carrington, duke hedhur poshtë telegrafin për 14 orë duke gjeneruar një aurorë të dukshme deri në Romë.

Misteri u zgjidh pas publikimit të një studimi në revistën Space Ëeather, e kryer nën drejtimin e Delores Knipp, të Universitetit të Kolorados në Boulder dhe i bazuar në dokumentet e gjetura në arkivat e Marinës së SHBA dhe të deklasifikuar kohët e fundit.

Më 4 gusht 1972, ekuipazhi i një aeroplani ushtarak amerikan që fluturoi pranë një fushë të minuar në ujërat e Hon La, vëzhgoi 25 shpërthime që ndodhën brenda 30 sekondave. Fenomeni vazhdoi për rreth dy javë dhe US Navy hapi një hetim mbi shkaqet.

Nga dokumentet u shfaq se marina kishte kthyer menjëherë vëmendjen e saj në aktivitetin ekstrem diellor të atyre ditëve. Shumë nga miniera të vendosura ishin projektuar për të shpërthyer kur zbuluan ndryshime në fushën magnetike dhe ishte e njohur, studiuesit shkruanin, se aktiviteti diellor ishte në gjendje të shkaktonte ndryshime në fushën magnetike të Tokës.

Hetimi, në fakt, çoi në përfundimin “se shpërthimet ishin shkaktuar nga ndryshimet magnetike të stuhive diellore”.

Fenomeni u krijua nga një grup njollash diellore, të cilësuara si MR 11976, të cilat më 2 gusht të 1972, shkaktuan një sërë shpërthimesh itensive diellore që hodhën grumbuj grimcash në Tokë. (J.D/Faxweb.al)