Çfarë është kanceri agresiv i prostatës?

Kanceri i prostatës përbëhet kryesisht nga adenokarcinoma, të cilat zhvillohen brenda qelizave të gjëndrës së prostatës.

Në përgjithësi, kanceret që janë “agresivë” janë ato që mund të formohen, rriten ose përhapen me shpejtësi. Në disa raste, të kesh kancer agresiv mund të nënkuptojë se sëmundja është më e rëndë ose është rikthyer pas trajtimit.

Kanceri anaplastik i prostatës është një kancer agresiv që përfshin sistemin nervor dhe endokrin (neuroendokrin). Nuk konsiderohet e zakonshme.

Kanceri agresiv i prostatës kërkon diagnozë të kujdesshme dhe trajtim të menjëhershëm.

Çfarë cilësohet si kancer agresiv i prostatës?
Kanceri agresiv i prostatës ka një përbërje qelizore të ndryshme nga adenokarcinomat e gjëndrës së prostatës, gjë që mund të bëjë që ajo të rritet dhe të riprodhohet shpejt. Gjithashtu ndonjëherë i reziston disa trajtimeve hormonale që përdoren zakonisht për kancerin e prostatës.

Një mjek mund të diagnostikojë gjithashtu kancerin e prostatës si “agresiv” bazuar në të dhënat e mbledhura nga sa vijon:

*Rezultati Gleason
Bazuar në një mostër biopsie, të kesh një rezultat Gleason prej 8-10 mund të tregojë një rrezik të përhapjes së kancerit nga prostata në pjesë të tjera të trupit.

*Testet e gjakut për antigjenin specifik të prostatës (PSA).

Një rezultat prej 20 ose më lart mund të tregojë kancer të prostatës me rrezik të lartë. Megjithatë, në nëntipet agresive rezistente ndaj hormoneve, PSA mund të jetë në një nivel të ulët në fazat fillestare.

*Sistemi i fazës së kancerit TNM
Ky sistem stadifikimi vlerëson madhësinë e tumorit dhe nëse kanceri është përhapur në ndonjë nyje limfatike ose në zona më të largëta të trupit. Kategoria T4, N1 ose M1 tregon një tumor të madh me përhapje të nyjeve limfatike (metastaza) dhe shpesh shoqërohet me kancer agresiv të prostatës.

Sistemi i stadifikimit TNM është gjithashtu përgjegjës për sistemin e zakonshëm të vendosjes së numrave, i cili varion nga 0-4, me fazën 3 që tregon kancer agresiv dhe fazën 4 që do të thotë se kanceri është përhapur në organet e largëta.

*Klasifikimi i kancerit
Shkalla 3 tregon se qelizat e kancerit janë jonormale dhe kanë më shumë gjasa të rriten në mënyrë agresive.

Simptoma agresive të kancerit të prostatës

Kanceri i prostatës – duke përfshirë nëntipet agresive – mund ose nuk mund të ketë simptoma derisa tumori të bëhet i madh.

 

Ndërsa kanceri bëhet më agresiv ose i avancuar, ju mund të përjetoni:

rrjedhje të dobët të urinës
urinim i shpeshtë ose vështirësi në urinim
gjak në urinë
dhimbje kofshe apo legenit
dhimbje shpine
lodhje e tepruar
marramendje
dobësi
gulçim
ndryshime në ritmin e zemrës
humbje peshe e paqëllimshme

Trajtimi për kancerin agresiv të prostatës
Opsionet e trajtimit mund të ndihmojnë në menaxhimin e përhapjes së kancerit agresiv të prostatës duke parandaluar përparimin e kancerit dhe përmirësimin e simptomave.

Kirurgjia mund të jetë strategjia më efektive e trajtimit për kanceret agresive të prostatës që nuk janë përhapur ende në zona të largëta të trupit. Kirurgjia mund të përfshijë heqjen e indeve nga prostata ose heqjen e gjëndrës së prostatës.

Trajtimet shtesë për kancerin agresiv të prostatës përfshijnë:

kimioterapia
imunoterapia
terapi me rrezatim
terapi hormonale
trajtimet e kockave

A mund të shërohet kanceri agresiv i prostatës?
Për shkak të shkallës së lartë të përhapjes dhe rezistencës së mundshme ndaj trajtimeve të bazuara në hormone, kanceri agresiv i prostatës nuk konsiderohet i shërueshëm.

Qëllimi është t’i nënshtrohet trajtimeve që mund të ndihmojnë në tkurrjen e tumorit, parandalimin e përhapjes së mëtejshme dhe uljen e simptomave të kancerit të prostatës.