Si të përfitoni rritje rroge duke bërë shaka

Në fakt, shumë prej nesh e shmangin negocimin, sepse duket aq i ndërlikuar dhe kaq konfrontues. Megjithatë, nuk duam që të mbetemi pa ato para. Një mënyrë e thjeshtë jokonfrontuese për të përballuar pagën tuaj? Bëni një shaka!

Në një studim të vitit 2008 të publikuar në Gazetën e Psikologjisë së Aplikuar, profesori i Universitetit të Idahos, Todd J. Thorsteinson, kreu një seri negociatash “mashtruese” dhe gjeti se kur subjektet bënin shaka duke kërkuar një shumë të lartë saqë të dukej qesharake! Rezultoi se subjektet që vepronin kështu kishin negociata më të suksesshme.

Kur i pyetën për kërkesën e rritjes së pagës në negociata, anëtarët e grupit “me të qeshur me të ngjeshur” thjesht thanë diçka të kësaj natyre: “Do të doja një pagë prej 100,000 dollarë, por unë realisht kërkoj vetëm diçka të drejtë dhe të merituar.”

Bërja e një shakaje për një pagë të papërshtatshme të lartë në fillim të negociatave çoi në fakt…

Kjo punon, shpjegon gazeta, për shkak të efektit të ankorimit. Ankorimi, është një paragjykim i anshëm, sipas të cilit ne bazohemi tek një informacion i dhënë që ta përdorim atë si bazë krahasimore për t’u mbështetur na marrjen e një vendimi tjetër.

Mjaft studime kanë treguar se ankorimi luan një rol të madh në negociata. Në fakt, kjo është arsyeja pse është e paligjshme në disa shtete që punëdhënësit t’i pyesin kandidatët për punë për pagën e tyre të tanishme ose të mëparshme – nëse paga është e ulët, ajo mund të shërbejë si një ankorim i padrejtë.

Bërja e një shakaje funksionon në të njëjtën mënyrë: pa dyshim që nuk pret një pagë me gjashtë shifra kur potenciali juaj për të fituar është rreth 1500 euro, por paraqitja e shifrës si “shaka” është një mënyrë për të hedhur atë spirancë ankoruese aty. Kjo do ta bëjë punëdhënësin ta përdorë si bazë krahasimore shumë qesharake, të cilën e shprehët për shaka! Duhet thënë gjithashtu se kjo është një qasje interesante (dhe pak e keqe), që duhet marrë parasysh gjatë bisedimeve tuaja të ardhshme. Dhe kuptohet… duhet të jeni tipi që i përshtatet shakasë!