Si trajtohet kapsllëku i foshnjave nga ushqyerja me gji?

Foshnjat që ushqehen me gji shpesh mund të kalojnë disa ditë pa lëvizje të zorrëve. Edhe pse jashtëqitja e tyre është e butë, mund të duket sikur kanë shumë ditë pa jashtëqitje të ndjekura nga një “fryrje”.

Për një foshnjë ose fëmijë më të rritur, zakonisht do të ishte problem të kaloni 5 ose 6 ditë pa jashtëqitje. Megjithatë, në një foshnjë që ushqehet ekskluzivisht me gji dhe po shton peshë normalisht, kjo sjellje është zakonisht normale. Për sa kohë që “fryrja” duket pa dhimbje, shumica e prindërve nuk kanë asgjë për t’u shqetësuar.

Tek foshnjat më të vogla, kapsllëku shpesh përcaktohet më shumë nga mënyra se si duken lëvizjet e zorrëve sesa sa shpesh kanë jashtëqitje.

Foshnjat më të vogla zakonisht konsiderohen kaps nëse lëvizjet e tyre janë të forta, të vogla, ose nëse janë shumë të mëdha.

Disa njerëz e konsiderojnë gjithashtu një foshnjë kaps nëse lëvizjet e zorrëve kanë një konsistencë më të trashë se gjalpi i kikirikut dhe nëse fëmija duket se duhet të sforcohet për t’i nxjerrë ato. Thjesht sforcimi për të kaluar një lëvizje të lirshme ose të butë të zorrëve, ndoshta nuk është një shenjë e kapsllëkut.

Frekuenca e lëvizjes së zorrëve

Është e rëndësishme të theksohet se foshnjat që ushqehen ekskluzivisht me gji shumë rrallë kanë kapsllëk. Pas lëvizjeve shumë të shpeshta të zorrëve gjatë dy muajve të parë të jetës, foshnjat e ushqyera ekskluzivisht me gji më pas fillojnë të kenë jashtëqitje shumë më rrallë.

Në fakt, disa foshnja që ushqehen me gji kanë jashtëqitje çdo një  javë ose dy. Tek këta fëmijë, për sa kohë që lëvizjet e zorrëve janë të ujshme ose të buta, mund të mos ketë kapsllëk.

Pse foshnjat që ushqehen me gji kanë jashtëqitje kaq të rralla?

 

Shumica e njerëzve besojnë se kjo është për shkak se qumështi i gjirit tretet në mënyrë kaq efikase sa nuk ka mbetur shumë për të bërë jashtëqitje. Sigurisht, sapo të filloni të ushqeni fëmijën me ushqime të forta, kjo do të ndryshojë. Në atë moment, ata ndoshta do të kenë lëvizje më të rregullta të zorrëve dhe ndoshta do të jenë më të forta.

Trajtimi për kapsllëkun e foshnjave

Megjithëse kapsllëku është i pazakontë tek foshnjat që ushqehen ekskluzivisht me gji, është e zakonshme pasi ushqimet e ngurta futen në dietën e tyre. Në atë kohë, edhe lëvizjet e zorrëve që ndodhin cdo 2 ditë mund të konsiderohen si kapsllëk nëse një fëmijë tendoset ose sinjalizon se jashtëqitja është e dhimbshme.

Përveç kësaj, fëmijët që kanë lëvizje të dhimbshme të zorrëve mund të fillojnë të mbajnë jashtëqitjen e tyre (për të shmangur dhimbjen) duke shkaktuar shqetësime të mëtejshme.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, ky lloj kapsllëku është normal. Ka disa kushte mjekësore që mund të çojnë në kapsllëk tek foshnjat, të tilla si fibroza cistike, por këto zakonisht shoqërohen me simptoma të tjera shoqëruese që pediatri do të monitorojë, si psh shtimi i dobët i peshës.

Kapsllëku normal tek foshnjat është një arsye e zakonshme për vizitat tek pediatri. Shumicën e kohës, ndryshimet në dietë mund të zgjidhin kapsllëkun. Masazhi i foshnjave mund të ndihmojë gjithashtu në tretje, gjë që mund të lehtësojë kapsllëkun.

Nëse fëmija ka filluar të mbajë jashtëqitje (përsëri, kjo nuk është e zakonshme tek foshnjat që ushqehen me gji), mund të nevojitet një laksativ i butë. Gjithmonë konsultohuni me pediatrin përpara se t’i jepni fëmijës një mjekim të ri, duke përfshirë produkte pa recetë.