Kisha shpresë se mund t’iu kishte mbetur ndonjë pikë gjak, por nuk jeni aq të njerëzishëm

Nga Elsa SULA

Ngjarjet e ditёve tё fundit na preken tё gjithёve, tё madh e tё vogёl me pamjet trishtuese tё njё fёmije, ёndrrat e sё cilёs u prenё akoma pa filluar, nё njё ditё tё bukur teksa po pushonte me familjen nё tokёn amё. Sigurisht nё njё tokё qё prindёrit i kishin folur pёr bukuri tё rralla natyrore, pёr ujin e kristaltё, pёr njё vend tё shtrenjё, ku mund tё rrokёsh njёherёsh malin e detin, tё prekesh vlera tё ҫmuara historike dhe kulturore.

I kanё folur tё voglёs pёr njё Shqipёri tё bukur, ashtu siҫ ndodh me tё gjithё emigrantёt, mbase sepse kёshtu mundohen t’iu pёrcjellin njё copёz tё prejardhjes sё tyre e tё mbajnё gjallё atdhedashurinё, tё krenohen me ato vlera qё kanё karakterizuar shqiptarёt besёn, fisnikёrinё dhe mikpritjen.

Pas kёsaj ngjarje e atyre tё ndodhura nё vitet e mёparshme, pёr ҫfarё do t’ju flasin prindёrit emigrant fёmijёve tё tyre? Po ato qё nuk janё larguar akoma pёr ҫfarё tё mendojnё mё parё? Sot e vetmja gjё pёr t’iu folur fёmijёve pёr kёtё vend ёshtё Ministria e Fёmijёve dhe Rinisё tingёllon e bukur dhe frymёzuese kjo Ministri, ama vetёm kaq!

Puna e saj nuk bёri jehonё dhe as nuk pritet t’i dёgjohet zёri nё kёtё vend dhe kjo sepse kёtu tashmё dёgjohet zёri i atyre qё duhet tё heshtnin, mbase edhe diku pas hekurave nё shumicёn e rasteve, kёtu nuk dёgjohet mё zёri i qytetarёve, por i atyre qё nuk pёrcjellin asnjё lloj vlerё morale e qytetarie, veҫse pasurohen e pasurojnё drejtuesit, ashtu shpejt e shpejt, ҫfarё rёndёsie ka se si, e rёndёsishme ёshtё tё rreshtohesh me tё fortёt dhe egot personale dhe instiktet kafshёrore vrasёse t’i pёrplasёsh mbi tё pafajshёm, kёtu nuk dёgjohet mё zёri i atyre qё na shiten si intelektualё se besa fjalё e madhe pёr dikё qё ka frikё tё flasё se do tё penalizohet nga puna.

Pra i bie rёndomtё punohet pёr lek jo pёr pasion, punohet me frikё dhe presion, sepse unё mendoj se shpёrblimi financiar , pra paga ёshtё pёrkthimi i dёshirёs pёr punё dhe pasionit pёr t’i dashur gjёrat qё bёn dhe kjo ndodh veҫ atёherё kur njё individ kupton se ka disa vlera pёr shoqёrinё dhe reagon sa herё diҫka nuk shkon nё shoqёri dhe jo sa herё i preket xhepi.

Nё kёtё vend nuk flitet mё pёr meritokraci, sepse ekselenca shitet e diku blihet, madje tё japin edhe leksione e nё shumicёn e rasteve tё drejtojnё se janё tё zgjedhur qё mbase nga zgjedhёsit nuk janё zgjedhur kurrё, por blerё nё mёnyrat mё tё turpshme dhe pёr kёtё turp tё djeshёm kanё turp tё flasin sot, sepse do tё jetё mё e turpshme kur nesёr t’i pezullojnё nga puna, veҫse folёn nё njё shtet demokratik me parime komuniste. Kur rrjeti u vesh me tё zi e tё gjithё po komentonim njё ngjarje tё tmerrshme nё bregdetin shqiptar, komentuat edhe ju qё keni frikё, ama dinjiteti juaj ёshtё shitur dhe ju nuk e keni guximin pёr tё folur mё dhe mё mirё tё mos e bёni sepse ngjani tё neveritshёm.

Si ka mundёsi qё nuk u treguat tё njerёzishёma as pёr kёtё rast, tё cilit fatkeqёsisht po i referohem, nuk erdhёt as pёr homazh, as pёr t’u ndёrgjegjёsuar me dhimbjen e njё bashkathdetari, as kaq nuk ua lejuan zemrat e ngushta. Nё kёtё sistem kisha ende shpresё se ju ka mbetur njё copё zemёr dhe nёpёr damar iu rrjedh gjak, por duket qartё se jeni shndёrruar nё gjakpirёs, kaq.

A jeni tё lumtur me ndёrgjegjen tuaj tё cunguar se jeni tё aftё pёr shefat tuaj, ku shpesh ato vende nuk i merituat i morёt me lek ose me mik, e nё shumicёn e rasteve me ngjyra partie, se di se si gjakun tuaj e ngjyrosёt blu, roze, lejla e ҫfarё dreq ngjyre mund t’i vendosni tjetёr ,ama tё kuq gjaku juaj nuk do e ketё kurrё ngjyrёn, pёr kaq kohё sa nuk jeni tё njerёzishёm dhe individё tё denjё tё kёsaj shoqёrie, ndaj numri i emigrantёve do tё rritet dhe me tё drejtё femijёve tё tyre nuk do tё kenё ҫfarё t’iu thonё pёr Shqipёrinё, tё cilёn po e ktheni veҫ nё njё koordinatё në hartë.