Njihuni me 5 shtetet që kanë vendosur të jetojnë me COVID

Më shumë se 18 muaj që nga fillimi i COVID, një numër vendesh kanë vendosur se është koha për t’u hapur dhe për të miratuar një model “bashkëjetese me Covid-19”.

Danimarka: Vendi që deklaroi masat paraprake

Qeveria daneze hoqi të gjitha kufizimet e mbetura të vendosura për shkak të coronavirusit në vend më 10 shtator, duke thënë se Covid-19 nuk ishte më “një sëmundje që është një kërcënim kritik për shoqërinë”.

Danezët tani mund të hyjnë në klube nate dhe restorante pa treguar një “pasaportë Covid”, të përdorin transportin publik pa vendsour një maskë dhe të takohen në një numër të madh pa kufizime – në thelb duke u kthyer në jetën para-pandemike.

Çelësi i suksesit të Danimarkës qëndron pjesërisht në fillimin e vaksinimit: që nga 13 shtatori, mbi 74% e popullsisë së Danimarkës ishte plotësisht e vaksinuar kundër Covid-19, sipas Our World in Data.

Tajlanda: Marrja e vaksinës ngadalë, por gjithsesi po hapet

Tajlanda planifikon të rihapë Bangkokun dhe destinacionet e tjera të njohura për vizitorët e huaj muajin e ardhshëm, thanë zyrtarët javën e kaluar, ndërsa kombi i Azisë Juglindore përpiqet të ringjallë industrinë e tij kryesore të turizmit, pavarësisht rritjes së numrit të infeksioneve.

Sipas programit të zgjeruar, turistët që janë të vaksinuar plotësisht kundër Covid-19 dhe angazhohen për një regjim testimi do të lejohen të hyjnë në kryeqytet.

Afrika e Jugut: Lehtësim i masave kufizuese, por Delta është ende një kërcënim

Afrika e Jugut ka filluar të lehtësojë disa kufizime të vendosura për shkak të Covid-19 ndërsa normat e infeksionit ulen në vend.

Ndër masat e tjera, shtetrrethimi gjatë natës në mbarë vendin është shkurtuar nga 11 në mbrëmje deri në 4 të mëngjesit, madhësia e tubimeve të lejuara është rritur në 250 persona brenda dhe 500 jashtë, dhe kufizimet në lokalet ku shitet alkooli janë zvogëluar më tej.

Kili: Shkalla e lartë e vaksinimit do të thotë që turistët mund të kthehen

Kili është vlerësuar ndërkombëtarisht për fushatën e tij të qetë dhe të suksesshme të vaksinimit.

Sipas raporteve të fundit të ministrisë së shëndetësisë, gati 87% e kilianëve janë plotësisht të vaksinuar.

Vendi tashmë ka filluar të shpërndajë “injeksione përforcuese” për ata që janë plotësisht të vaksinuar.

Singapori: Përpjekja për të jetuar me Covid-19, por Delta po pengon

Qeveria e Singaporit njoftoi në qershor se po planifikonte të lëvizte drejt “një jetese me Covid” – duke u përpjekur për të kontrolluar semundjen me vaksina dhe monitoruar shtrimet në spitale në vend që të kufizonte jetën e qytetarëve.

“Lajmi i keq është se Covid-19 mund të mos ikë kurrë. Lajmi i mirë është se është e mundur të jetosh normalisht me të në mesin tonë”, shkruan zyrtarët kryesorë të Covid-19 në Singapor në një artikull.