Në kujtim të 8 Prillit 1939, qëndresa në mbrojtje të Shkodrës/Ram Zeqir Vojvoda (Mulosmani) dhe kontributi tij në çështjen kombëtare!

Nga Agim MULOSMANI

Qëndresa në mbrojtje të Shkodrës! (Pushtimi nga Italia)

Ishte i biri i Zeqir Halil Mulosmanit , dhe nipi i pleqnarit Binak Alia. Ai kreu studimet e larta Akademine Ushtarake ne Itali.

Ka sherbyer ne Flotën Detare në Shengjin në Elbasan më vonë u ngarkua me detyrë në mbrojtje të Shkodrës. Me 8 Prill te vitit 1939 me batalionin e tije minoi uren e Baçallekut ne Shkoder dhe luftoi mbi 6 orë kundër ushtrise Italiane në mbrojtje të Shkodrës.

Duke i shkaktuar dëme të mëdha në njerëz dhe materiale ushtris Italiane .Gjatë periudhës së pushtimit nga forcat Ushtarake Italiane kërkuan qe oficerët shqipëtare të pergatitur ti kthejne ne sherbimin e tyre per të drejtuar ushtrinë italiane apo edhe vende te tjera ne ushtri.

Italianet organizuan një parade ushtarake dhe që pasi kishin konstatuar aftësite e padiskutueshme te tijë profesionale me Gradën Kapiten i Parë,si ushtarak i shkolluar dhe i pergatitur por edhe shumë i paraqitshëm, sidomos per paradat ushtarake.

E thirrën dhe i than: “Ti je vojvoda i Krasniqes së vendit dhe kemi menduar që ti të jeni drejtuesi i paradës tonë e cila do të paraqesë arsenalin e ushtrisë italiane e të prezantojnë ushtrine e vet ne Shqiperi…”. Rama menjëherë u ngrit në këmbë dhe me një ton të eger e të prerë ushtarak u thotë:

” Unë nuk mund të pranoj këtë post, sepse parada që kerkohet të drejtohet nga unë e ka mare Flamurin Shqipëtar dhe ja ka vendosur dy sakica (Sopata). Unë i sherbej vetëm Flamurit Shqipëtar me shqiponjën me dy krena sepse është simboli zyrtar i vendit tim. ” Shaban Zmajli Margjeka..—shprehet per luftëtarin sypatrembur.

Ram Zeqir Mulosmani: “…Ram Zeqir Vojvoda ashtu e njihnin në atë kohë ka qenë udheheqësi i luftës së Reçit bashk me Mark Malen, kundër pushtuesve Italian, dhe deri më sot, kjo ngjarje historike festohet dhe nuk iu përmend emri ndonjëherë atij qē bëri rezistencen ndaj fashizmit. Ju mohua gjithçka nga regjimi .

Lavdatat ia veshën Sadik Bekteshit. I kam degjuar njerzit ka flasin se krejt Shkodrën e ka dridh Ram Vojvoda në Luftën e Reçit me Mark Malen. Për çudi edhe pse festohet festa nga kjo Luftë e madhe, emri i Ram Vojvodës nuk është përmend”.

Mbas çlirimit të shqipris,Ram Zeqir Mulosmanit si i shkolluar që ishte ju kërkua nga shteti të bënte rregjistrimin e parë të popullsis në rrethin e Tropojës. Detyrë të cilën e kreu me dēshirë dhe sukses duke kaluar shpi për shpi e fshat për fshat, mbas një muaji punë arriti të perfundojë rregjistrimin e plotë për gjithë rrethin e Tropojës.

Kështu që Ram Zeqir Mulosmani është themeluesi i Gjendjes Civile të rrethit Tropojës.Pak vitë më vonë duke qenë gjithmon nën presionin dhe nënkontroll nga regjimi komunist si i dyshimtë që nuk përkrahu dhe nuk u pajtua me idetë bolshevike u arratis në Kosovē.

Në Janarë të vitit 1953 në një spital të Nishit ku u shtrua dhe po kurohej për ftofje, eleminohet në pabesi nga UDB-ja Jugosllave në bashkëpunim me sigurimin Shqiptar. Lavdi për jetë e motë jetës dhe veprës tij prej luftëtari për çeshtjen kombëtare !I paharruar qoft kujtimi tij !

Agim Mulosmani

Dt.08-04-2020.