8 këshilla nga neurologët si të jeni të lumtur…

Ka mijëra këshilla dhe teknika psikologjike t’ju ndihmojnë që të ndiheni të lumtur dhe të gëzoni në çdo ditë të jetës suaj. Sot do ju paraqesim disa kërkime që janë bërë nga neurologët- të cilët e dinë shumë mirë se kur dhe ku, truri mund t’ju jap ndjesinë e sadifaksionit!

Mësoni të thoni “Faleminderit”.

Çfarë ndodh: Kur falenderojmë një person, ose fatin, për diçka, ne fokusohemi te gjërat positive të jetës sonë. Momentet e bukura nxisin hormonin e serotinës në korteks anterior cingulated. Kjo teknikë zakonisht përdorur për të trajtuar depresionin.

Zgjidhini problemet një nga një.

Çfarë ndodh .Truri ynë nuk ndalon kurrë së kërkuari zgjidhje për çdo problem që na shqetëson. Kjo kërkon shumë energji, kështu që sa herë që truri lodhet dhe problemi mbetet i pazgjidhur ndihemi në ankth dhe të acaruar. Nga ana tjetër, për çdo vendim të suksesshëm, truri ynë shpërblehet me një dozë neurotransmetuesish që qetësojnë sistemin limbik dhe na ndihmojnë edhe një herë ta shohim botën në një dritë më të mirë. Prandaj, me të vërtetë është e dobishme të përpiqesh ti zgjidhni problemet njëra pas tjetrës.

Mos i mbani gjërat përbrenda. Flisni për çfarë ju shqetëson

Çfarë ndodh: Proceset e të folurit kur ndodh diçka e pakëndshme dhe kur nuk flisni për problemet tuaja përfshijnë përdorimin e pjesëve të ndryshme të trurit. Në rastin e fundit, emocionet negative kanë një ndikim më të vogël në mirëqenien tuaj. Prandaj, është e këshillueshme që mos t’i mbani problemet brenda. Sa herë që flisni për to, truri juaj shkakton prodhimin e serotoninës dhe madje arrin të gjejë disa anë pozitive për situatën.

Prekni dhe përqafoni

Çfarë ndodh: Për ne, njerëzit, ndërveprimi shoqëror është me të vërtetë i rëndësishëm. Forma të ndryshme të mbështetjes fizike, sidomos të prekurit dhe të përqafuarit, mund të përshpejtojnë shërimin e një personi pas një sëmundjeje. Nëse heq ndërveprimin e prekshëm nga jeta juaj, truri e percepton mungesën e tij si e percepton dhimbjen fizike: të njëjtat zona të trurit aktivizohen në të dyja rastet. Kjo, nga ana tjetër, nxit proceset që ndikojnë në gjendjen shpirtërore dhe kontribuojnë në zhvillimin e depresionit.

Mësoni, mësoni dhe vetëm mësoni

Çfarë ndodh: Për trurin, marrja e njohurive të reja do të thotë përshtatje e përhershme ndaj një mjedisi në ndryshim. Me anë të këtij procesi, truri ynë zhvillohet, duke shpërblyer përpjekjet e veta për të absorbuar dhe përpunuar informacion të freskët me dopamin, hormonin e gëzimit. Nëse doni të jeni të lumtur, mos kini frikë të provoni diçka të re, të ndryshoni mjedisin tuaj, të mësoni gjëra të reja.

Luani sporte

Çfarë ndodh: Aktiviteti fizik është stres për trupin. Sapo të përfundojë stresi, trupi juaj merr një shpërblim: një dozë endorfinash, të lëshuar nga gjëndrra e hipofizës. Efekti është i ngjashëm me atë të opiateve (p.sh., morfina), që redukton dhimbjen dhe ngre humorin. Ju nuk keni nevojë për të drejtuar maratona për të arritur këtë rezultat – edhe një shëtitje e zakonshme mund të bëjë mrekulli! Rastësisht, shumë shkrimtarë dhe kompozitorë e konsiderojnë ecjen një pjesë të domosdoshme të procesit krijues.

Gjithmoni përpiquni të bëni një gjumë të mirë

Çfarë ndodh: Ndërsa flemë në errësirë, trupi ynë sekreton hormonin e melatoninës. Ky hormon ngadalëson të gjitha proceset në trup, duke ndihmuar atë të rimarrë dhe të rrisë nivelin e serotoninës në hipotalamus. Nëse truri zbulon një ndryshim në ndriçim, ajo shkakton lirimin e hormoneve të stresit për të zgjuar shpejt trupin. Prandaj, është e rëndësishme të fleni 6-8 orë në ditë dhe vetëm në mjedise të errëta.

Angazhohuni në aktivitete të kënaqshme

Çfarë ndodh: Procesi i pritjes për diçka të këndshme, siç është ushqimi ose diçka tjetër, është i ngjashëm me përgjigjen e mësimit të salivimit. Truri ynë përjeton kënaqësi thjesht duke parashikuar ngjarjen e këndshme. Kjo është arsyeja pse na pëlqen shumë të numërojmë orët dhe minutat për një moment të veçantë – qoftë ditëlindje ose martesë, takim me një mik apo vetëm fundin e një dite të gjatë pune./Shije.al/