Putin kërcënon me bomba thërrmuese

Pas vendimit të SHBA për të dërguar bomba thërrmuese në Ukrainë, Putin tani po kërcënon të përdorë edhe të tijat.

Rusia deri më tani ka mohuar përdorimin e bombave thërrmuese në luftë, pavarësisht se është akuzuar për të.
“Nëse ato përdoren kundër nesh, ne rezervojmë të drejtën të përgjigjemi me të njëjtin veprim”, thotë Putin.

Në disa raste, Rusia është kritikuar për përdorimin e bombave thërrmuese në luftën kundër Ukrainës .
Megjithatë , presidenti i vendit, Vladimir Putin, i ka mohuar akuzat – pavarësisht faktit se kishte prova.
– Në Rusi ka një rezervë të mjaftueshme të llojeve të ndryshme të armëve grumbulluese. Deri më tani nuk i kemi përdorur dhe nuk kemi pasur nevojë, pavarësisht mungesës së njohur të municioneve për një periudhë të caktuar kohore, tha Putin për mediat shtetërore ruse.

Por pas njoftimit të SHBA për dërgimin e bombave thërrmuese në Ukrainë, ai tani po kërcënon se edhe Rusia do të përdorë të tyren.
– Nëse përdoren kundër nesh, ne rezervojmë të drejtën të përgjigjemi me të njëjtin veprim, thotë ai.

Mbi 120 shtete, përfshirë Suedinë, kanë nënshkruar një marrëveshje ndërkombëtare kundër përdorimit, transferimit, prodhimit dhe grumbullimit të bombave thërrmuese.
Putin se ai beson se furnizimi i SHBA në Ukrainë duhet të konsiderohet krim.
– Për armët thërrmuese, vetë administrata amerikane ka bërë vlerësimin se përdorimi i armëve thërrmuese duhet të konsiderohet krim. Mendoj se kështu duhet ta trajtojmë këtë, thotë ai.

“Putini po gënjen”
Sipas nënkolonelit Joakim Paasikivi, Rusia ka përdorur këtë lloj arme që kur pushtoi Ukrainën

– Ai gënjen kur thotë se nuk i kanë përdorur kurrë më parë. Ka disa shembuj kur ata i përdorën dhe goditën objektiva civile ku vdiqën shumë njerëz. Ata nuk ulen dhe grumbullojnë stoqe të mëdha, por i përdorin ato gjatë gjithë kohës, thotë ai.
Më tej, ai thotë se Ukraina ka përdorur edhe lloje të ndryshme të bombave thërrmuese kundër objektivave ushtarake.
– Ata përdorin armë të shumta por vetëm kundër caqeve ushtarake. Prandaj, është krejtësisht absurde që Putini thotë se duhet të përgjigjen duke përdorur këtë lloj arme, kur tashmë po e bëjnë këtë por kundër caqeve civile, thotë Joakim Paasikivi.