“Greqia blu”, fitorja historike e Mitsotakis dhe humbja e thellë e SYRIZA

Demokracia e Re me në në krye Kyriakos Mitsotakis kanë pasur fiore historike, duke e bër hartën greke blu.

40,79% (2,403,026 vota) mora Demokracia e re. Dhe kësaj radhe ranë të gjitha “kështjellat historike”, si ajo e Kretës që nga viti 1974 po rezistonte dhe i përkiste krahut të majtë, me përjashtim të njërës, asaj të Rodopit që dje me votë zgjodhi SYRIZA.

SYRIZA në të gjithë territorin grumbulloi përqindje 20.07% (1.182.092 vota), PASOK  11.46% (675.134 vota), KKE  7.23% (425.673 vota) dhe Hellenic Solution 4.45% (262.218 vota).

Nuk është vetëm një fitore e madhe për Demokracinë e Re. Është gjithashtu një humbje e madhe për SYRIZA dhe gjithashtu një disfatë personale për Alexis Tsipras , i cili humbi jo vetëm në rrethin e Artës, vendlindjen e tij, por edhe në fshatin e tij, Athamanio Artas, ku u kufizua në vendin e dytë.