PANDEMIA/ Nje tjetër variant i Covid që do të “gjunjëzojë” botën

Një variant i ri i COVID-it mund të jetë ai për të cilin duhet “kujdes” këtë vit pas një rritjeje të rasteve në SHBA, ka thënë një ekspert.

Tim Spector, profesor i epidemiologjisë gjenetike në King’s College në Londër, theksoi një variant Omicron pasi një shkencëtar tha se rastet ishin dyfishuar në Amerikë brenda një jave.

Më shumë se 40% e rasteve të COVID në SHBA tani shkaktohen nga varianti XBB.1.5, sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) nga e premtja.

Në verilindje të SHBA, rreth 75% e rasteve të konfirmuara raportohen të jenë XBB.1.5.

Shkencëtari amerikan Eric Topol tha se tani është jashtë konkurrencës së të gjitha varianteve dhe “ne nuk kemi parë një rritje kaq të shpejtë të një varianti” që kur Omicron u shfaq një vit më parë.

Në përgjigje, Prof Spector, themeluesi i aplikacionit COVID Zoe, shkroi në Twitter: “XBB mund të jetë varianti i ri për t’u kujdesur në 2023.”

XBB.1.5 është një version i Omicron XBB, i cili u zbulua për herë të parë në Indi në gusht sipas Sky News

Studimet kanë zbuluar se lloji është i aftë të shmangë antitrupat nga infeksionet ose vaksinimet e mëparshme COVID.