Kur nacionalistët udhëhiqnin luftën çlirimtare

Shpetim Axhami, kryetar i partisë Lëvizje e Legalitetit

Çdo shpifje apo vjellje vreri nga kushdo e në çdo formë është e qëllimshme, e pavend dhe e pavërtetë, është vetëm bajate.

Vetëm një prej shumë fakteve, 4 Gusht 1943.

Beteja e përbashkët e çetave partizans dhe çetave të Ballit Kombëtar, nën komandën e major Abaz Kupit, të nesërmen e arritjes së Marrëveshjes së Mukjes, kundër ushtrisë italiane në afërsi të Qafë-Shtamës, që përfundoi me shpartallimin e plotë të saj.

Në komunikatën e Komitetit Provizor për Shpëtimin e Shqipërisë thuhet: “

Humbjet e armikut janë: 150 të vrarë, 40 të plagosur, 7 robër. Në mes të të vrarëve italianë është edhe oficeri kolonel A. P. Scarpa, të cilit i është gjetur në xhep një medalje e fituar kur ka hyrë në tokën shqiptare ditën e 7 Prillit 1939“.

Foto: Pllakadë e vendosur në lapidarin, kushtuar kësaj lufte, që sot aktualisht gjendet në Qaf-Shtamë.