Nga Psikologia Marsela Lekli/ Këshilla prindërimi: Si të dallojmë një fëmijë të abuzuar

Abuzimet seksuale të fëmijëve është një krim me mendim apo paramendim. E cila shkakton demtime serjoze për fëmijet si dhe familjarët e tyre, të afërmëve si dhe opinioni kundrejt komunitetit. Për ti mbajtur fëmijët të sigurte është e rëndësishme që femijet kur diçka është e gabuar duhet të flasin duhet tiu jepet mundesia e komunikimit dhe të shprehurit lirshëm me familjen nënën ,babain, motrën,vëllain me këdo pjestar ai/ajo ndjen siguri.

Ndryshimet në sjellje tek fëmijët e abuzuar janë të dukshme.Modelet e sjelljes së një fëmije të abuzuar seksualisht tentojnë të përfshijnë ndryshime drastike. Fëmija mund të fillojë të sillet në mënyrë agresive(thyerja e gjërave,vjedhja dhe gënjeshtra),të kenë vështirsi ne aktivitetet e përditshme(duke fjetur keq,duke humbur shkollën,duke ngrënë shumë ose shumë pak)ose duke filluar që të veprojë në mënyrë të pjekur seksuale.
Ndryshimet e tjera të sjelljes;
•E qarë e tepruar;
•Rritja e nervozizmave;
•Frika nga një person ose objekt i caktuar;
•Agresion ndaj të tjerëve;
•Ndryshime të papritura ne sjellje,mosbindje ndaj të rriturve;

Shenjat emocionale
Për shkak te abuzimit seksual,fëmijët mund të kenë mendime negative ose të hutuara për veten e tyre.Këto mund të merren në mënyren se si ato flasin për veten e tyre.Ata mund të mendojnë se janë përgjegjës për abuzimin,ose nuk janë të denjë për dashurinë e njerëzve të tjerë.Fëmijët,gjithashtu,mund të zhvillojnë ide të shtrembëruara në lidhje me seksin dhe seksualitetin.
Ndryshimet emocionale:
•Frikë dhe fobi
•Mosbesim
•Depresion
•Nivele të larta ankthi
•Vetëbesim i ulët
•Ndjenja e fajit
•Turp
•Simptomat post-traumatike
•Ëndërra të këqija,ëndrra të përsëritura
•Sjellje të ekzagjëruar të frikës
•Sjelle vetë-dëmtuese
•Ide vetëvrasëse ose sjellje vetëvrasëse

Për të pasur një komunikim transparent dhe besim plotë prind femijë duhet të komunikojmë me fëmijet çdo ditë edhe nese nuk e shqetson asgjë, mjafton të flasesh që të arrish të kuptosh gjendjen emocjonale të femijes kur ai/ajo ndjehet mire ose keq. Nëse ne nuk flasim me fëmijet, nuk i japim aftësi, transparencë, besim përkushtim nuk do ndajmë dot me to momentet pozitive të tyre ose ato negative dhe kurrsesi të dimë nëse fëmija jonë është i lumtur, është i trishtuar, e mundon dicka e pakëndëshme, ndjehet i abuzuar, po kërcenohet, ka probleme me miqtë, shkollën, mësimet , shumë gjera të tjera që rrethojnë një adoleshent.

Këshilla për çdo prind
Aftësi, Detyrim, Kominikim.