“Problem blerja e votës, përdorimi i administratës dhe nxjerrja e të dhënave personale”/ Misioni i SHBA-ve në OSBE, deklaratë për 25 prillin. Ja apeli për SPAK-un

Misioni i SHBA-ve në OSBE ka dalë me një deklaratë për zgjedhjet e 25 prillit në Shqipëri, ku përgëzohet populli për angazhim në votime, por vihen në dukje problematika si blerja e votës, rrjedhja e të dhënave personale të qytetarëve dhe përdorimi i administratës.

“Ne përgëzojmë Komisionin Qendror të Zgjedhjeve për mbajtjen e një procesi zgjedhor të mirëorganizuar dhe në mënyrë të përshtatshme e transparente, pavarësisht nga sfidat e paraqitura nga pandemia dhe zbatimi i teknologjive të reja”, thuhet në deklaratë.

“Vëmë re se në këto zgjedhje patëm një zbatim të suksesshëm të Kodit të ri Zgjedhor, rezultat i një kompromisi të mundësuar nga Prezenca e OSBE-së në Shqipëri dhe Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ). Për më tepër, siç u përmend në raportin paraprak të ODIHR, shumica e ndërmjetësuesve të Misionit Ndërkombëtar të Vëzhgimit të Zgjedhjeve (IEOM) përgëzuan sistemin e ri elektronik të identifikimit të votuesve dhe e vlerësuan sistemin si një mënyrë për të lehtësuar rrezikun e votimit të dyfishtë, votimit familjar dhe falsifikimit të zgjedhësve. SHBA-të janë gjithashtu të kënaqura të shohin të gjitha partitë përkatëse të marrin pjesë në zgjedhje, hera e parë që ndodh që nga viti 2017”, vijon deklarata.

“Ndërsa kishte shumë aspekte pozitive të zgjedhjeve parlamentare të Shqipërisë, Shtetet e Bashkuara vërejnë në konstatimin e misionit vëzhgues të OSBE-së se partia në pushtet pati avantazh nga keqpërdorimi i burimeve të administratës. Ne gjithashtu vërejmë konstatimin e tyre se praktikat e përhapura të blerjes së votës mbetën një problem dhe ne përforcojmë shqetësimet mbi rrjedhjet e të dhënave personale, të dhëna të ndjeshme, ku përfshihen preferencat politike të votuesve”, thuhet në deklaratë.

Misioni i SHBA-ve ndalet edhe te institucionet e drejtësisë në Shqipëri, duke theksuar se duhet të mbajë përgjegjësi çdo individ që shkeli ligjin dhe pengoi të drejtën e popullit për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

“Ne mirëpresim njoftimin e SPAK për hetimet e krimeve zgjedhore”, vijon deklarata. “SHBA shpreson se në raportin përfundimtar të ODIHR Shqipëria ta përdorë për të përmirësuar më tej proceset zgjedhore. SHBA do të vazhdojë të bashkëpunojë me qeverinë shqiptare për të forcuar më tej bashkëpunimin tonë në demokraci, mbrojtje dhe tregti”, mbyllet deklarata.