Neraida Halili: Miratohet buxheti fasadë nga oligarkët

Kuvendi i Shqipërisë ka miratuar me 76 vota pro buxhetin për vitin 2019 dhe paketën fiskale, ndërsa opozita ka vijuar bojkotin. Në buxhetin e miratuar për vitin 2019, që u votua në parim sot në Parlament janë ndryshuar edhe 4 ligje të paketës fiskale.Të gjitha ato hyjnë në fuqi nga 1 janari i vitit të ardhshëm. Buxheti parashikon një rritje në të ardhurat në masën 4.7 për qind, si dhe një rritje ekonomike mbi 4%.
Ndërkohë, në kahun e shpenzimeve publike, ndonëse janë në rritje, është parashikuar një rol shumë më i madh se deri tani për koncesionet me Partneritet Publik- Privat, që vitin e ardhshëm do të arrijnë në një vlerë totale prej 46% të Prodhimit vendas, të përqendruara kryesisht në ndërtime rrugësh nacionale.
Po kështu, buxheti parashikon për vitin e ardhshëm rritje pagash për një numër të konsiderueshëm punonjësish të administratës, si ushtarakë, mësues, mjekë, infermierë, etj. 35 mijë mësues dhe edukatorë të të gjitha niveleve parauniversitare, 4.650 mjekë, 13.765 infermierë dhe 6.800 ushtarakë nga 1 prilli i vitit të ardhshëm do të kenë rritje të pagave nga 5 deri në 10 për qind për këto kategori të buxhetorëve.
Përtej një buxheti modest në dukje, me rritje të ulët të ardhurash, shpenzimeve të kontrolluara dhe uljeve të ndjeshme të borxhit, po projektohet ajo që ekspertët e quajnë katastrofa financiare e së ardhmes. Përmes formulës së koncesioneve po fshihet borxhi, ndërsa barra do t’u kalojë jo vetëm qeverive të ardhshme, por të gjithë shqiptarëve që do ta paguajnë nëpërmjet taksave.