Efektet negative që mund të shkaktojë gjumi i tepërt

Ekspertët thonë se gjumi është shumë i rëndësishëm dhe mungesa e tij sjell probleme serioze. Por, një gjumë i tepërt gjithashtu paraqet problem serioz.

Pavarësisht nëse keni etje, dhimbje koke dhe trupi, ka një arsye pse trupi juaj reagon pas një gjumi të gjatë.

Këto janë disa nga shenjat që trupi juaj i dërgon për t’ju tërhequr vërejtjen se keni fjetur shumë, transmeton KP.

Fitoni peshë

Nëse shtoni papritmas peshë, mund të jetë shkas gjumi i tepërt. Shumë studime kanë treguar se njerëzit që flenë më shumë se 9 orë gjatë natës mund të bëhen të trashë, në krahasim me njerëzit që flenë shtatë orë. Disa studiues mendojnë se shumë gjumë shkakton çrregullime hormonale që kontrollojnë oreksin, kështu që është e rëndësishme të fitoni sasinë e duhur të gjumit që trupi juaj ka nevojë për të vërtetë.

Ju ndiheni të dëshpëruar

Ekspertët nuk janë plotësisht të sigurt nëse tejkalimi i gjumit është simptomë e depresionit ose nëse ky i fundit shkakton shumë gjumë. Është shumë e zakonshme që kur të ndiheni të pakënaqur, mund të jetë e vështirë për ju të ngriheni dhe të filloni ditën. Nëse kjo ndodh një herë, ky nuk është një problem serioz. Por, nëse jeni vazhdimisht ndiheni letargjik dhe i pajetë, problemi mund të jetë se po bëni gjumë të tepërt. Një gjendje e tillë shpesh mund të ngatërrohet me depresionin.

Keni dhimbje koke kur zgjoheni

Marrëdhënia në mes të gjumit të gjumit dhe dhimbjes së kokës nuk është plotësisht e qartë. Dhimbje koke në mëngjes mund të lidhen me mënyrën se si truri juaj punon gjatë gjumit ose mund të tregojë se ju duhet të hani një mëngjes të shëndetshëm dhe të pini më shumë ujë. Ndiheni të lodhur pas një gjumi të gjatë

Nëse ndiheni të përgjumur dhe të lodhur, edhe pse keni fjetur mjaftueshëm, ju duhet të reduktoni një ose dy orë gjumë. Përpiquni të përfshini më shumë aktivitet fizik çdo ditë.

Shpesh keni humbje të kujtesës

Tejkalimi i gjumit shoqërohet me një reduktim të funksionit njohës dhe të të menduarit. Disa ekspertë të gjumit pohojnë se shtatë orë gjumë është më e mira për trupin dhe mendjen tuaj.

Ju ndjeni dhimbje në trupin tuaj

Nëse zgjoheni me dhimbjen dhe ngurtësinë në trupin tuaj, problemi mund të jetë se po flini shumë. Studimi zbuloi se gjumi i tepërt mund të rriste inflamacionin në trup, duke shkaktuar dhimbje.