OSBE kritikon zgjedhjet në Serbi: Votuesit pa alternativë

Dominimi i partisë SNS të Serbisë, mungesa e diversitetit të informacionit në media ka kufizuar zgjedhjen e votuesve, thotë OSBE

Zgjedhjet e përgjithshme të Serbisë u zhvilluan në mënyrë të rregullt, por mbizotërimi i Partisë Progresive Serbe (SNS) në pushtet dhe mungesa e diversitetit në media i la votuesit pa një zgjedhje të vërtetë, shkruajnë vëzhguesit ndërkombëtarë nga Zyra e OSBE-së për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR) në një deklaratë më 22 qershor.

Serbia mbajti zgjedhjet e para të rregullta të përgjithshme pas katër zgjedhjeve të parakohshme në 21 qershor dhe, sipas të dhënave nga komisioni i zgjedhjeve bazuar në 70.57% të të gjithë votave të numëruara SNS fitoi rreth 62% mbështetje, e cila do t`i sigurojë partisë gati 200 nga 250 vendet në parlament.

“Ndërsa garuesit në zgjedhjet parlamentare të Serbisë ishin në gjendje të bënin fushatë dhe liritë themelore u respektuan, zgjedhja e votuesve ishte e kufizuar nga përparësia e madhe e partisë qeverisëse dhe promovimi i politikave qeveritare nga shumica e mediave kryesore,” thuhet në deklaratën e ODIHR.

Urszula Gacek, kreu i misionit të posaçëm të vlerësimit të zgjedhjeve të ODIHR-it, komentoi se mbizotërimi i SNS-së paraqet rrezik për asnjanësinë e institucioneve demokratike të vendit.

Deri më tani, vetëm dy parti të tjera duket se e kanë kaluar pragun prej 3% – aleati aktual i ri i koalicionit të SNS, Partia Socialiste e Serbisë (SPS), e udhëhequr nga Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç, dhe partia e udhëhequr nga Aleksandar Sapic.

Deklarata gjithashtu vuri në dukje se legjislacioni i Serbisë lejon zgjedhje demokratike, por vendi nuk ka adresuar shumë çështje, përfshirë fusha të tilla si administrimi i zgjedhjeve, media, financimi i fushatës, zgjidhja e mosmarrëveshjeve dhe sanksionet për shkeljet zgjedhore.

“Zgjedhjet u karakterizuan nga polarizim politik në mes të një bojkoti nga një pjesë e konsiderueshme e opozitës. Për më tepër, roli i dyfishtë i presidentit si drejtues i partisë në pushtet ka mjegulluar gjithnjë e më shumë vijën midis detyrave të tij zyrtare dhe fushatës zgjedhore, në shkelje të angazhimit të bërë nga të gjitha vendet e OSBE-së për të mbajtur një ndarje të qartë midis shtetit dhe partive politike , ”vuri ajo në dukje.

Fushata zgjedhore ishte disi e pazakontë pasi vetëm disa mitingje u organizuan për shkak të shqetësimeve shpërthimit të koronavirusit (COVID-19). Fushata më aktive ishte në media dhe në mediat sociale. Sidoqoftë, sipas ODIHR, shumica e kanaleve televizive dhe gazetave kryesore promovuan politikat e qeverisë, dhe disa media që ofrojnë pikëpamje alternative kanë qasje të kufizuar.

Ndërkohë, Grupi i Socialistëve dhe Demokratëve në Parlamentin Evropian u bëri thirrje vendeve anëtare të BE që të mos hapin kapituj të rinj në bisedimet e pranimit me Serbinë “para se demokracia e mjaftueshme të rikthehet në vend”.

“Asnjë kapitull i ri nuk duhet të hapet me Serbinë nga Këshilli përpara se problemet të mëdha me demokracinë të zgjidhen në vend. Si minimum, ne kemi nevojë për media të lira dhe një parlament të larmishëm, ku përfaqësohet opozita, “tha Kati Piri, nënkryetari i partisë për punët e jashtme, në deklaratë.

Tonino Picula, zëdhënësi i komitetit për punë të jashtme të S&D, shtoi se, pasi zgjedhjet u bojkotuan nga partitë kryesore të opozitës dhe asnjë parti opozitare nuk do të hyjë në parlament, parlamenti i Serbisë ka humbur rolin e tij si një organ legjislativ që përfaqëson tërë shoqërinë serbe.