A e di se çfarë thotë emri Rumania?

Shkruan: Petraq KOTE

Me pyeti sot nje inxhinier (Vasil Gjerazi) i cili kishte studiuar ne nje universitet Rus Shen PetersBurg (Leningrad) ne vitet ‘60 te shekullit te XX- te per nendetse dhe anije te mbi ujshme.
“Jo”, i pergjigjem, por ne fakt e dija prej here dhe pse pak ndryshe.
“Rumania eshte Roma nea, Roma e re. Atje Peradoria Romake deportonte te denuarit e saj, shumica e te cileve ishin ilire ushtare, oficere, dhe prapavijas te ushtrise se madhe perandorake. Shume prej tyre edhe sot flasin shqip…”