“Miu Hero’ fiton medaljen e artë për gjueti minash tokësore

Një mi në Kamboxhia është shpallur hero për shpëtimin e jetës nga minat tokësore.

Magawa, një mi gjigant afrikan me qese, iu dha një medalje ari nga organizata bamirëse veterinare britanike Dispenseri i Popullit për Kafshë të Sëmundura (PDSA) për punën e tij që zbuloi minat tokësore të padetonuara në Kamboxhia.

Dekada konflikti e kanë lënë vendin e Azisë Juglindore të mbushur me miliona mina tokësore, mjete të paplasura dhe mbetje të tjera shpërthyese të luftës që ende vrasin ose plagosin dhjetëra njerëz çdo vit.

Kamboxhia, me ndihmën e vendeve të tjera, ka kaluar vite duke pastruar vendin nga eksplozivët, por është punë e vështirë dhe e rrezikshme.

Këtu hyn Magawa. Magawa u trajnua nga organizata jo-qeveritare APOPO.

Organizata, e cila u themelua në Belgjikë dhe ka selinë në Tanzani, trajnon minjtë si Magawa për të zbuluar aromën e kimikateve shpërthyese të përdorura në minat e tokës.