Gjermania gradualisht po rihapet sipas planit të përcaktuar nga Angela Merkel

Kancelarja gjermane Angela Merkel ditën e mërkurë mori vendimin për rihapjen graduale të vendit pas kufizimeve disa javore të vendosura për të penguar përhapjen e koronavirusit.

“Gjermanët tani mund të takohen me anëtarët e një familjeje tjetër, si dhe të tyre. Njerëzit ende duhet të qëndrojnë 1,5 metra larg dhe të mbulojnë gojën dhe hundët e tyre në publik. Dyqanet mund të rihapen, por me masa shtesë higjene”, tha Merkel, në një konferencë shtypi.

“Faza e parë e pandemisë është pas nesh, por ne jemi akoma në fillim dhe do të jetë me ne për një kohë të gjatë,” tha ajo.

Liga e futbollit gjerman, Bundesliga, gjithashtu mund të rifillojë lojën në gjysmën e dytë të majit, tha Merkel. Ajo nuk specifikoi nëse kjo do të ishte me spektatorët apo pas dyerve të mbyllura.

Merkel tha se autoritetet do të vëzhgonin rajonet lokale për të siguruar pengimin e ndonjë shpërthim.

“Ne mund të lejojmë pak guxim, por duhet të kemi kujdes që kjo gjë të mos na dalë nga duart”, shprehet Merkel.